“Cheese!” … Of lust je geen kaas?

Ik ben mama van een tweeling, Elise en Lars, die binnenkort zes worden, en Emma, die zes maanden oud is. Onlangs vierde de papa zijn veertigste verjaardag. Best een belangrijke mijlpaal, dus bedacht ik een leuke verrassing: een reeks prachtige foto’s van onze deugenietjes. Eentje zou ik inkaderen voor op zijn bureau en de rest zou ik netjes ophangen in onze inkomhal.

 

Elise en Lars hadden thuis al geoefend voor de spiegel. “Cheese” riep Lars naar zijn zus, en zij antwoordde: “Ik lust geen kaas!”, waarop ze allebei al gierend de trap af renden. Emma kreeg hen in de gaten en begon spontaan ook te lachen. “Dit wordt makkelijk”, dacht ik bij mezelf.


Tot ze rechtover de camera stonden. Toen leek elke glimlach super geforceerd! De fotograaf gaf ons gelukkig enkele handige tips, zodat ik in een mum van tijd een reeks prachtige, spontane foto’s van de drie kapoentjes voorgeschoteld kreeg.

“Lars, denk eens aan het mooiste meisje van je klas.” Ik keek hem aan en fluisterde: “Laat me raden … Fien?”. Hij bloosde en lachte, heel oprecht.

“En zeg eens, Elise, als iemand verjaart, dan zingen we in koor: Hiep, hiep …”. “Hoera!”, en de fotograaf trok de foto net op het juiste moment, toen ze vol overtuiging de letter “a” uitsprak. Een trucje dat enkel insiders kennen blijkbaar: zeg niet “cheese”, maar een woord dat eindigt op “a”,  want dan valt je mond automatisch in een veel natuurlijkere, spontane glimlach.

Grapjes zijn natuurlijk ook een optie, maar de allerkleinsten reageren er vaak wat verward op. Mijn vijfjarige sloebers vinden mijn gevoel voor humor ook maar niks.

Emma kregen we aan het lachen met wat gekietel, gekke bekken en grappige geluidjes. Kiekeboe was ook en groot succes. En ik had zeepbellen mee, want geef toe, die toveren een glimlach op het gezicht van groot en klein.

Geloof me, het resultaat mocht er zijn!

Anja, mama van Elise, Lars en Emma

Terug naar overzicht
Onze vaste fotostudio's